Vaikka pikkuhiljaa liu'ummekin kevättä kohti, on aihe tällä hetkellä, ja tietysti joka välikausi ajankohtainen. Eniten kysyntää kuvauksille on touko-lokakuun välissä, mutta ei ole mitään syytä, miksei perhe- tai parikuvaukseen voisi tulla myös talvella, alkukeväästä tai loppusyksystä. Tai no, onhan niitä toki, mutta kyse on enemmän varautumisesta, kuvauspaikkavalinnoista sekä toiveista kuvauksen suhteen. Talvella ei tietenkään voi kastella varpaita rantavedessä tai laittaa päälle hellemekkoa, mutta kauniita kuvia voidaan silti aina saada, tunnelmaltaan vain erilaisia!
1. Kerrospukeudu
Hyvin itsestäänselvä, mutta niin toimiva keino pysyä lämpimänä ilman, että päälle välttämättä tarvitsee toppavaatetta, ainakaan ihan koko kuvauksen ajan. Tähän sopii hyvin tekninen tai (merino-)villainen kerrasto. Erityisesti lapsille kerrospukeutuminen villan kanssa on must viileällä säällä. Pue lämminkerrasto ihoa vasten. Ihmiskeho pyrkii aina suojelemaan ensin sisäelimiä kylmältä, minkä vuoksi pelkkien sormien ja varpaiden vuoraaminen ei toimi - lämpö lähtee sieltä joka tapauksessa, jos muuten päällä ei ole tarpeeksi. (Tämän faktan opin lapsen ollessa pieni, ja se oli aikamoinen ahaa-elämys!) Kerraston päälle voi pukea vielä lämpöisen ja kivannäköisen neuleen, joka onkin kuvauksissa sellainen "ainavarma" vaate.
2. Ota mukaan helposti puettava toppatakki ja/tai lämpöinen viltti
En suosittele varsinkaan talvella kantamaan kuvauspaikalle liikaa tavaraa (esimerkiksi kesällä on helppoa vaihtaa asua, talvella eri asujen kantaminen mukana voi olla turhaa), mutta lämmittävät asiat kannattaa optimoida kassiin. Jonkin helposti päälle heitettävän, lämmittävän asian mukaan ottaminen voi olla järkevää, jotta kesken kuvauksen voi tarvittaessa lämmitellä. Viltti voi olla myös kiva rekvisiitta kuviin (ks. alla olevat kuvat)!
3. Ota mukaan kuumaa juotavaa
... ja lämmität itseäsi sisältä päin. Kuvauksen on muutenkin tarkoitus olla mukava pieni retki, teidän yhteinen hetki perheenä tai pariskuntana, joten kuuman kaakaon tai kahvin ja muutenkin eväiden ottaminen mukaan on oikein suotavaa. Ja kuten näette yllä, eväät voi myös tehdä osaksi kuvia.
4. Päälle muhkeimmat toppavaatteet ja asenne!
Tässä postauksessa on keskitytty lähinnä siihen, että kuvaukseen puetaan ns. siistit vaatteet ilman varsinaisia ulkovaatteita. Mutta kuka sanoo, ettei kuviin voisi laittaa niitä lämpimimpiäkin vaatteita? Kuvat ovat teidän, ja se saa näkyä. Kuvausta ennen kannattaa toki katsoa, että kuvattavien (toppa-)vaatteet sopii yhteen - siis niin, että yhdistelmä miellyttää kuvattavien silmiä.
5. Kommunikoi avoimesti valokuvaajan kanssa
Seuratkaa kuvaajan kanssa sääennustetta ja pohtikaa yhdessä, onko kuvauspäivän sää sopiva kuvaukselle. Itsehän olen valmis lähtemään lumisateessa ja 20 asteen pakkasessa kuvaamaan (niin pitkäksi aikaa kuin kamera kestää), mutta sellaiset olosuhteet eivät välttämättä tee teille kuvauksesta mukavaa. Muista siis olla aina avoin kuvaajan kanssa ja ilmaise toiveesi tai huolesi rohkeasti. Ei ole myöskään mitään tarvetta viipyillä kuvauksessa liian pitkään, jos kylmä alkaa tuntua pahalta.
Jäätymistä ehkäisee myös se, että liikutte kuvauksessa ja lämmitätte toisianne, mutta tähän ohjeita antaa yleensä kuvaaja itse.
Jos kylmän ilman kuvaus ei houkuta, mutta kuvat olisi silti kiva ottaa muulloin kuin kesällä, laita silti rohkeasti viestiä! Voidaan hyvin miettiä yhdessä, mikä kuvauspaikka olisi sopiva (ja lämmin).
Comentários